Koffie do’s and don’ts

Koffie do’s and don’ts

Koffie do’s and don’ts. Het klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Ben je benieuwd hoe je je dagelijkse kopje koffie nog lekkerder maakt? En wat raden wij je aan om vooral niet te doen koffie? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet om je iedere keer weer te laten genieten van je koffie. Hopelijk heb je iets aan onze tips!

Koffie do's and don'ts

Wat moet je vooral niet doen!

 • Zelf je koffiebonen mengen
  Het klinkt verleidelijk om 2 merken koffiebonen bij elkaar te doen. Maar we raden je het af om te doen. Elke koffieboon is namelijk op een bepaalde manier gebrand om de beste smaak te kunnen krijgen. Zodra je zelf koffiebonen gaat mengen verstoor je de balans die de brander gemaakt heeft. Hierdoor ontstaan er dus verschillende zuurgraden, die de smaak kunnen aantasten. Hoogstwaarschijnlijk zal het mengen niet het gewenste effect hebben en krijg je juist een heel bittere of meer zure koffie.
 • Koffie te lang laten staan
  He kan altijd gebeuren natuurlijk, dat je een kop koffie gezet hebt en allemaal dingen ervoor gezorgd hebben dat deze te lang heeft gestaan. Om optimaal te kunnen genieten is het aan te raden om je koffie zo snel mogelijk op te drinken. Koffie die namelijk langer dan een kwartier staat zal een zuurder worden.Dat is meestal niet lekker, dus ga laat alles liggen en ga gewoon eerst genieten van je verse kopje koffie.
 • Koffie koud laten worden
  Je hebt het vast wel eens gehoord het gezegde “Van koude koffie word je knap”. Dat is leuk, misschien waar en misschien ook niet. Maar waarom zou je een goede kop koffie koud gaan drinken, terwijl deze warm op zijn best is? IJskoffie mag dan populair zijn, maar koffie hoort warm gedronken te worden. Koude koffie komt qua smaak niet in de buurt van een warme koffie. Het heeft de meeste smaak verloren, dus doe ons en vooral jezelf een lol en drink gewoon een kop vers gezette koffie!
 • Warm je koffie nooit opnieuw op
  Na zo’n 15 minuten wordt koffie dus ietwat zurig. Eerste tip is dus om je koffie niet koud te laten worden, maar er op tijd bij zijn om een warme kop koffie te drinken. Mocht je koffie toch koud zijn geworden, dan volgt onze tweede tip. Gooi je koffie weg! Warm je koffie nooit opnieuw op, om de simpele reden dat opgewarmde koffie simpelweg niet lekker is. Tenzij je hele bijzondere koffie hebt, kost een kop koffie niet zoveel dus waarom zet je niet gewoon een nieuwe kop koffie?

Wat moet je vooral doen!

 • Diverse koffiesoorten uitproberen
  Het duurt meestal wel even voor je de koffiemelange gevonden hebt die jij het lekkerst vindt. Advies vragen bij vrienden, bekenden, collega’s of een specialist is leuk. Koffie is en blijft smaak en die is bij iedereen anders. Neem de adviezen ten harte en ga gewoon ervaren. Test het, beleef het en proef vooral wat je zelf het lekkerst vind.
 • Vers gemalen koffie gebruiken voor je koffie
  De beste smaak koffie komt uit net gemalen bonen. Filtermaling is natuurlijk erg gemakkelijk in het gebruik, maar haalt het qua smaak niet versgemalen koffiebonen. Hoe dat komt, omdat bij het malen alle aroma’s vrij komen. Zet je direct je koffie dan proef je dat direct.
 • Een lekker bakkie nemen!
  Het sociale aspect van koffiedrinken is veel groter dan de meeste mensen denken. Maar behalve het sociale aspect verkleint koffie ook de kans op ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, Alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Veel mensen worden bovendien alerter van koffie en het is bewezen dat koffie de snelheid en het uithoudingsvermogen vergroot bij het sporten.
 • Schoonmaken
  Hoe vervelend je dat ook vind. Voor de beste smaak van je koffie is het van groot belang om ervoor te zorgen dat de machine waar je favoriete drank mee wordt gezet altijd schoon is. Koffie bestaat uit natuurlijke oliën die tijdens het koffiezetten vrijkomen en dus achterblijven in de machine. Na verloop van tijd zullen de oliën de smaak gaan aantasten en wordt je koffie gewoon minder lekker. Om dit te voorkomen is het raadzaam om de machine conform de gebruiksaanwijzing te reinigen en goed te onderhouden. Je zult jezelf bedanken na iedere kop koffie!

Heb je voor ons nog tips? We horen ze graag en zetten jouw Koffie do’s and don’ts hier graag bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *