Hoe reinig je jouw koffiemachine?

Hoe reinig je jouw koffiemachine

Hoe reinig je jouw koffiemachine?

Hoe reinig je jouw koffiemachine? Lees hier meer over waar je aan moet denken. Als eerste is het gewoon heel belangrijk om je koffiemachine goed te onderhouden. Het verlengt de levensduur van je machine. Maar hoe reinig je jouw koffiemachine? Om je volautomatische koffiemachine goed te onderhouden, zijn er een aantal zaken van belang. Het is belangrijk om de koffiemachine regelmatig te ontkalken, de zetgroep goed te reinigen en, indien van toepassing, de melkonderdelen goed schoon te maken. Voor de smaak van je koffie en om kalkaanslag te voorkomen, raden wij het gebruik van waterfilter in het waterreservoir aan.
Zoals je ziet bestaat het reinigen van een volautomaat niet alleen uit het ontkalken ervan, er komt meer bij kijken. Het zijn de kleinste dingen die veel ellende in de toekomst kunnen voorkomen. De volautomaten die wij aanbieden hebben allemaal de mogelijkheid om zelf de zetgroep eruit te halen, waardoor het reinigen hiervan eenvoudig is. Wij adviseren om wekelijks de zetgroep uit de machine te halen en alle koffieresten en koffieaanslag weg te spoelen.
Geeft de machine aan dat de waterfilter vervangen moet worden, doe dit dan direct en wacht hier niet te lang mee. Zo voorkom je het ontstaan van kalk in het systeem. Drink je veel cappuccino’s of andere melkproducten? Zorg dan dat je alle onderdelen die met melk in aanraking komen dagelijks reinigt met een speciale melkreiniger. Onthoudt één ding dat wanneer je je koffiemachine met liefde onderhoudt, je er jarenlang plezier van zult hebben.

De zetgroep reinigen

Onze volautomatische koffiemachines hebben een uitneembare zetgroep. Het voordeel is dat je zelf eenvoudig alle koffieresten en koffieaanslag kan verwijderen. Koffieresten zin een heerlijke basis voor schimmels. Mocht je te weinig onderhoud doen of een merk hebben waardoor je niet zelf de zetgroep kan reinigen, weet dat er een grote kans op schimmelvorming is in de machine.
Verwijder de zetgroep via de zijkant van de machine als deze is uitgeschakeld. Reinig deze grondig onder de kraan mat lauw warm water en laat deze dan een tijdje drogen, waarna je hem grondig afspoelt met lauw water. Eventueel kun je de bewegende onderdelen met een dun laagje siliconenvet insmeren.

De zetgroep reinigen

Gebruik een waterfilter

Wij adviseren om altijd een waterfilter te gebruiken. Een waterfilter filtert niet alleen de kalk uit je kraanwater, maar ook alle andere deeltjes. De belangrijkste reden is dat hard water geen vervelende kalkaanslag in je machine meer zal achterlaten. Kalkaanslag in je koffiemachine zal zorgen voor een kortere gebruiksduur van de machine, doordat alle leidingen en verwarmingselementen het lastiger gaan krijgen.
Daarnaast zorgt een waterfilter ook voor dat je een betere / lekkerdere kop koffie krijgt. Alle factoren in het drinkwater die de smaak kunnen beïnvloeden worden er namelijk uitgefilterd. In de meeste gevallen registreert de koffiemachine zelf wanneer de waterfilter vervangen moet worden. Hoe vaak dat is verschilt per machine en is afhankelijk van het gebruik. Hoe meer kopjes koffie er gezet worden, hoe eerder de waterfilter aan vervanging toe is.
Let goed op welke waterfilter geschikt is voor jouw merk of model koffiemachine.

Je volautomaat ontkalken

Er zullen, ondanks het gebruik van waterfilters, toch klakdeeltjes in je koffiemachine terecht komen. Doordat er niet altijd direct gereageerd wordt wanneer de filter vervangen moet worden , raden wij aan om toch met een regelmaat de koffiemachine te ontkalken met een ontkalkingsmiddel. Het is aan te raden om 1 tot 2 keer per de machine te ontkalken, om te voorkomen dat er kalkaanslag in de machine komt.
Ontkalken zal sowieso moeten als er helemaal geen filter gebruikt wordt. Hoe vaak je dan moet ontkalken hangt weer af van de hardheid van het water en de hoeveelheid koffie die met de machine wordt gezet. De meeste volautomatische koffiemachines zullen zelf aangeven wanneer er ontkalkt moet worden. Volg dan de stappen die het ontkalkingsprogramma vragen.

Het melksysteem reinigen

Heb je een melkfunctie op je volautomaat, dan heb je naast heerlijke koffie helaas ook iets meer schoonmaak werk. Je zult namelijk het melksysteem moeten reinigen. Doe je dit niet dan zul je merken dat de kwaliteit van je melkschuim steeds slechter wordt. De melkvetten en melkzuren zullen in het binnenwerk en leidingen gaan ophopen en zorgen dan voor een verzuring van de onderdelen.
Zo dien je dus alles dat met de melk in aanraking komt goed te reinigen. Een los melkreservoir reinig je na gebruik met een sopje of met speciale melkreiniger. De lastigere onderdelen zoals de slangetjes en koppelingen ed kun je doorspoelen met het reinigingsfunctie van de koffiemachine of leg je even te weken in een bakje water met melkreiniger. Heb je melkschuim gemaakt met een stoompijpje, dan kun je het pijpje schoonmaken door deze een paar tellen door te stomen. De buitenkant van het pijpje maak je goed schoon met een vochtige doek.

Hoe reinig je jouw koffiemachine?

Hopelijk is de vraag “Hoe reinig je jouw koffiemachine?” beantwoord. We hebben voor veel merken onderhoudsmiddelen, mocht jouw merk er niet bij staan dan hebben we ook altijd universele onderhoudsmiddelen. Deze zijn geschikt voor alle machines, mogelijk dat er een andere werkwijze op de verpakking staat dan er in de handleiding van de machine staat. Volg in dat geval de het etiket van het middel.Bekijk hier ons assortiment met onderhoudsmiddelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *